Scurt istoric al masajului

 

Importanta masajului terapeutic este recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri.

Termenul „masaj” provine de la latinescul „massa”, care se traduce prin „ce se lipeste de degete”, iar primele tehnici de masaj provin din India si China. In India Antica, masajul era cunoscut sub denumirea de „Ayurveda”, iar pacientii de la acea vreme se asezau pe plite de fier fierbinti si, in timp ce beneficiau de masaj, erau stopiti cu apa, crezandu-se faptul ca apa care patrunde astfel in organism are beneficii miraculoase asupra corpului uman. In China masajul dateaza din al treilea mileniu I.H. si era utilizat mai ales pentru a trata durerile, oboseala si spasmele musculare.

Odata cu beneficiile vizibile ale masajului, atat in China, cat si India au inceput sa se deschida scoli speciale pentru cei care doreau sa invete mai multe despre masaj.

Tehnici de masaj au fost utilizate in diferite colturi de lume, de la Egiptul Antic, la Libia, iar de cele mai multe ori masajul era combinat cu baile relaxante pentru rezultate cat mai benefice.

In Romania, primele sedinte de masaj medical au avut loc in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, iar medicii care au introdus aceste tehnici au fost cei din sectoarele de ortopedie, chirurgie si reumatologie. In jurul anilor 1930, Institutul de Educatie Fizica din Bucuresti a lansat primele cursuri specializate pentru cei care doreau sa afle mai multe despre masaj. Profesorul doctor Ioan Lascar a fost cel care a predat cursurile de la catedra de Gimnastica medicala. Prima lucrare din Romania, dedicata masajului, a fost scrisa de Adrian Ionescu, care a lansat in 1939 cursul „Automasajul”.